Vlákniny
Čo je vláknina?
Pojem vláknina opisuje veľké množstvo rozličných látok, ako je celulóza, pektín, lignín a guar. Všetky sa prirodzene vyskytujú len v rastlinách, a nie sú stráviteľné a vstrebateľné ľudským tenkým črevom. V hrubom čreve sa však uskutočňuje čiastočné alebo úplné kvasenie. Vláknina sa delí na dva základné typy: rozpustnú vlákninu a nerozpustnú vlákninu. Rozpustnosť vlákniny určuje jej rozličné fyziologické účinky.
PRIMÁRNE ZDROJE RÔZNYCH DRUHOV
VLÁKNINY
Rozpustná vláknina I Nerozpustná vláknina
Obilné produkty: I Obilné produkty:
ovsená múka I celozrnný pšeničný chlieb
ovsené otruby I celozrnné pšeničné cestoviny
jačmenné krúpy I kuskus
I hnedá ryža
I bulgur
I celozrnné raňajkové cereálie
I pšeničné otruby
I
Ovocie: I Zelenina:
jablká I mrkva
čučoriedky I uhorky
citrusové plody I zeler
hrušky I kukurica
jahody I semiačka
I paradajky
I cuketa
I
Strukoviny: I Strukoviny:
fazuľa I fazuľa
suchý hrach I šošovica
šošovica
Celozrnné obilniny verzus rafinované obilniny:
Celozrnné výrobky sa vyrábajú z celého obilného semena, ktoré sa zvyčajne nazýva zrno. Skladá sa z otrúb, endospermu a klíčka (pozri obrázok).
Otruba obsahuje najviac vlákniny a je dobrým zdrojom vitamínov zo skupiny B (napr. tiamín, riboflavín) a minerálov (napr. železo, zinok), kým
klíček je zdrojom oleja, a je bohatý na vitamín E. Pri rafinovaných obilninách sa zrná melú, čím sa odstraňuje otruba a klíček, a teda aj vláknina,
železo a veľa vitamínov B. Ostáva len endosperm – časť, ktorá obsahuje škrob. Aby sa kompenzovala strata vitamínov a minerálov, mnoho obilninových výrobkov sa počas mletia obohacuje o niektoré pôvodné živiny – ako tiamín, riboflavín, niacín a železo. Pri obohatení sa však neobnoví obsah nerozpustnej vlákniny.