Vlákniny

 

Čo je vláknina?
Pojem vláknina opisuje veľké množstvo rozličných látok, ako je celulóza, pektín, lignín a guar. Všetky sa prirodzene vyskytujú len v rastlinách, a nie sú stráviteľné a vstrebateľné ľudským tenkým črevom. V hrubom čreve sa však uskutočňuje čiastočné alebo úplné kvasenie. Vláknina sa delí na dva základné typy: rozpustnú vlákninu a nerozpustnú vlákninu. Rozpustnosť vlákniny určuje jej rozličné fyziologické účinky.
 
PRIMÁRNE ZDROJE RÔZNYCH DRUHOV 
VLÁKNINY
 
Rozpustná vláknina                                      I                    Nerozpustná vláknina
 Obilné produkty:                                            I                     Obilné produkty:
ovsená múka                                                  I                   celozrnný pšeničný chlieb
ovsené otruby                                                 I                   celozrnné pšeničné cestoviny
jačmenné krúpy                                              I                   kuskus
                                                                     I                   hnedá ryža
                                                                     I                   bulgur
                                                                     I                   celozrnné raňajkové cereálie
                                                                     I                   pšeničné otruby
                                                                     I 
Ovocie:                                                          I                      Zelenina: 
jablká                                                            I                    mrkva                
čučoriedky                                                     I                    uhorky
citrusové plody                                               I                    zeler
hrušky                                                           I                     kukurica
jahody                                                           I                    semiačka
                                                                     I                    paradajky
                                                                     I                     cuketa
                                                                     I
Strukoviny:                                                     I                     Strukoviny: 
fazuľa                                                            I                     fazuľa
suchý hrach                                                   I                    šošovica
šošovica
 
 
Celozrnné obilniny verzus rafinované obilniny:
Celozrnné výrobky sa vyrábajú z celého obilného semena, ktoré sa zvyčajne nazýva zrno. Skladá sa z otrúb, endospermu a klíčka (pozri obrázok). 
Otruba obsahuje najviac vlákniny a je dobrým zdrojom vitamínov zo skupiny B (napr. tiamín, riboflavín) a minerálov (napr. železo, zinok), kým 
klíček je zdrojom oleja, a je bohatý na vitamín E. Pri rafinovaných obilninách sa zrná melú, čím sa odstraňuje otruba a klíček, a teda aj vláknina, 
železo a veľa vitamínov B. Ostáva len endosperm – časť, ktorá obsahuje škrob. Aby sa kompenzovala strata vitamínov a minerálov, mnoho obilninových výrobkov sa počas mletia obohacuje o niektoré pôvodné živiny – ako tiamín, riboflavín, niacín a železo. Pri obohatení sa však neobnoví obsah nerozpustnej vlákniny.