Vitamíny

 

Vitamíny sú komplexné organické látky, ktoré sú v malom množstve nevyhnutnou súčasťou našej stravy. Podporujú a regulujú chemické reakcie a procesy (rast, rozmnožovanie a ochranu zdravia), ktoré prebiehajú v ľudskom tele. Zvyčajne je potrebných len niekoľko miligramov (mg) alebo mikrogramov (μg) denne, ale dokonca aj tieto malé množstvá sú pre dobré zdravie nevyhnutné.
 
Rozdelenie vitamínov
Na základe rozpustnosti v tukoch alebo vo vode sa vitamíny rozdeľujú do dvoch skupín: v tukoch a vo vode rozpustné vitamíny. Tieto vlastnosti 
ovplyvňujú to, akým spôsobom sú vitamíny absorbované, transportované, ukladané v tele a vylučované von z tela:
 
Vitamíny rozpustné v tukoch:                                     Vitamíny rozpustné vo vode:
Vitamín A                                                                Vitamín B1 (Tiamín)
Vitamín D                                                                Vitamín B2 (Riboflavín)
Vitamín E                                                                Vitamín B6 (Pyridoxín)
Vitamín K                                                                Vitamín B12 (Kobalamín)
                                                                               Kyselina listová
                                                                               Niacín
                                                                               Kyselina pantoténová
                                                                               Vitamín C (Kyselina askorbová)
                                                                               Biotín
 
        NAKUPOVANIE A SKLADOVANIE 
        ZELENINY A OVOCIA
  • Každý deň podávajte čerstvé sezónne ovocie a zeleninu – majú viac vitamínov a lepšie chutia.
  • Snažte sa používať zeleninu a ovocie z Vášho regiónu, počas prepravy dochádza k strate vitamínov: napr. obsah vitamínov v zrelých banánoch je iný ako v banánoch, ktoré sú pozbierané v nezrelom stave a chemicky upravené počas prepravy.
  • Všeobecne platí, že zeleninu a ovocie je potrebné udržiavať v chlade a prikryté, aby sa zabránilo rapídnej strate vitamínov (Výnimky: sladké zemiaky, tekvica a zelenina citlivá na nízku teplotu).
  • Počas skladovania je nutné zabezpečiť vysokú vlhkosť.
  • Ovocie a zeleninu neskladujte v kuchyni pridlho➔ Orientačný čas: ovocie: 4 – 5 dní, zelenina/šaláty: 2 – 3 dni.
  • Dokonca aj pri hlboko zmrazenej zelenine sa riaďte orientačným časom skladovania➔ Orientačný čas: 3 – 6 mesiacov.
  • Blanšírovanie zabraňuje strate vitamínov počas skladovania.

 

Typy na prípravu ovocia a zeleniny:
  • Zeleninu (a ovocie) umývajte pod tečúcou vodou vcelku a pred očistením.
  • Krájanie zeleniny na väčšie kusy zabraňuje strate vitamínov.
  • Ovocie a zeleninu po nakrájaní ihneď zakryte, aby ste zabránili strate vitamínov pôsobením svetla a vzduchu.

 

 

 

 

 

 

zdroj: https://www.nestleprofessional.com